keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Rakkaus







Rakkaudesta paistan sinulle pullia! Minulle koko pullanpaisto ja sen syvin olemus on Rakkaus.

Katso nyt niitä. Tein taikinaa rakkaudella, huolellisesti aineksia mitaten ja kärsivällisesti vaivaten. Annoin aikaa ja kohotin. Muotoilen ja leivon. 

Paistuvan pullan tuoksu on huumaava, tunteellinen ja lohduttava. Vaalin ajatusta täydellisistä lämpimäisistä, korvapuusteista ja voipullista.

Sitten avaan uunin luukun ja nostan Rakkauteni esiin. Siinä se sitten on. Kaikessa epätäydellisyydessään.  Ei kukaan luvannutkaan sen olevan helppoa.

Kuitenkin se maku ja tunne lämpimästä, tuoksuvasta pullasta ja korvapuustista. Ja siitä, että olen sen todella rakkaudesta sinulle leiponut. Mikä sen voittaisi, ei mikään! Se on minusta todellista rakkautta. 


Pullataikina

  • 5 dl maitoa
  • 50 g tuorehiivaa
  • 1-2 tl suolaa
  • 1-2 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • (1-2 munaa)
  • noin 15 dl emännän puolikarkeita vehnäjauhoja (n. 1 kg)
  • noin 100-200 g voita tai margariinia

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta haluamasi muotoisia pullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele ne munalla ja koristele raesokerilla ennen paistamista.


Paista pikkupullat ja pienet leivonnaiset n. 225-asteisen uunin keskitasolla 5-10 min. Paista pitkot ja muut isommat vehnäleivät n. 200-asteisen uunin alatasolla 20-25 min.


Korvapuustit


Noin 16 kpl

½ l maitoa, voi olla laktoositonta
50 g hiivaa
1-2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
noin 14 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (noin 900 g)
1 00 g voita tai margariinia

Väliin:
50-100 g voi- tai margariinisulaa
1/2-1 dl sokeria tai fariinisokeria
1-2 rkl kanelia


Voiteluun ja päälle:
muna
raesokeria
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää vehnäjauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.
Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina kahdeksi palaksi ja kaaviloi kumpikin suorakaiteenmuotoon (noin. 50 x 50 cm).
Levitä taikinalevyille sulaa ja notkeaa rasvaa ohueksi tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele päälle sokeria ja kanelia. Kierrä levyt tiukalle rullalle, jätä saumat alaspäin. Leikkaa rullat 3-5 cm:n paloiksi vinoittain leikaten niin, että joka toinen leikkaus on vinoon toiseen suuntaan ja joka toinen on vinoon toiseen suuntaan.
Paina jokainen pala keskeltä alas peukalolla niin, että pullaan muodostuvat korvat. Anna kohota kaksinkertaisiksi lämpimässä paikassa.
Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia kauniin värisiksi.


 Kaunis Morsian toivottaa Sinulle lempeää heinäkuun loppua ja rohkaisee Sinua rakkauden tekoihin. Rakastakaa toisianne!
Kaunis Morsian Kalevankatu 11, puh 09-644042, avoinna heinäkuussa ark 12-18.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti