tiistai 5. helmikuuta 2013

Italialaisia leipiä lumimyräkässä

Pirteää helmikuuta rakkaat morsiamet!

Tähän aikaan vuodesta vaaditaan jo muutamia tehokeinoja selviytymiseen, kuten lohturuokaa ja ylimääräisiä haleja.

                                           
    Focacciaa....  Minä rakastan tätä italialaista leipää. 


    Se on nopea, monipuolinen ja taivaallisen herkullinen. Sen voi tehdä sen seitsemällä tavalla sipulilla,     oliiveilla, tomaatilla, juustoilla... Sen voi kääräistä liinaan ja ottaa mukaan evääksi... Oh, se tekee yhtä onnelliseksi kuin paras ystävä tai kumppani... Huomaatko, se saa minut ihan runolliseksi.


     Perusohje  2 leipää

1/2 palaa hiivaa
3 dl haaleaa vettä
1/2 dl oliiviöljyä
2 rkl hunajaa tai ruokosokeria
1 rkl sormisuolaa
7-8 dl vehnäjauhoja

Oliiviöljyä ja sormisuolaa leivän päälle.

1.Murenna hiiva ja vatkaa joukkoon vesi, öljy, hunaja ja sormisuola.
2. Lisää jauhot vähän kerrallaan ja kohota kulhossa leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.
3.Kuumenna uuni 225 asteeseen.
4.Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja leivo kahdeksi yhtä suureksi leiväksi. Anna leipien kohota   vielä hetki.
5.Painele sormillasi leipien pintaan koloja ja valuta päälle runsaasti oliiviöljyä ja ripottele sormisuolaa. Lisää mahdolliset sipulirenkaat, kirsikkatomaatit, oliivit, vuohenjuusto, rosmariini...
6.Paista uunissa keskiosassa noin 10-15 minuuttia tai kunnes leivät ovat kullanruskeita.




Tämä on tortano, se on myös italialainen leipä jonka sisään on leivottu mozzarellaa, prosciuttokinkkua, oliiveja....











Tortano  1 leipä

15 g hiivaa
3 dl haaleaa vettä
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
1 rkl suolahiutaleita
2 1/2 dl durumvehnäjauhoja
4 dl vehnäjauhoja

täyte
200g mozzarellajuustoa
200 g prosciuttokinkkua
1 kourallinen kivettömiä oliiveja
1 ruukku tuoretta basilicaa

1.Murenna hiiva kulhoon ja liuta veden, oliiviöljyn, hunajan ja suolahiutaleiden kanssa.
2. Sekoita joukkoon durumvehnäjauhot ja hiljalleen loput vehnäjauhot.
3. Kohota kulhossa liinan alla noin 30 minuuttia.
4.Painele taikina käsin noin 1 cm paksuiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Viipaloi mozzarellaa ja laita sitä kerroksittain kinkun, oliivien ja basilican kanssa.
5.Voitele levyn uloin reuna vedellä ja kierrä pitkä sivu edellä rullaksi. Käännä rulla rinkiläksi.
6.Kuumenna uuni 250 asteeseen.
7.Nosta rinkilä leivinpaperille ja ripota päälle jauhoja. Anna vielä kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
8.Alenna uunin lämpötila 200 asteeseen ja paista keskiosassa noin 20-25 minuuttia. Jäähdytä.



  Meillä focacciaa ja tortanoa harvoin jää seuraavalle päivälle... Ja jos jää, se on takuulla minä joka ne ehtii syödä pois!


Ps. Leivät voi leipoa täysjyväjauhoista. Älä myöskään unohda miten terveellistä on laadukas oliiviöljy! Tässä leivässä olen käyttänyt pelkkää täysjyväjauhoa. Päällä rosmariinia, aurinkokuivattuja tomaatteja, sormisuolaa ja reilu loraus oliiviöljyä.

Rakas morsian, sydämellisesti tervetuloa tutustumaan talven 2013 morsiuspukumallistoomme! Myymälämme sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa, Kalevankatu 11 ja olemme avoinna arkisin klo 10-18 ja lauantaisin klo 10-15!

Kaunis Morsian

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti